Την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, τα τμήματα Α1, Α2 και Γ3 Γυμνασίου πραγματοποίησαν Διδακτική Επίσκεψη στη Ν. Καρβάλη Καβάλας. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν τον οικισμό Ακόντισμα που χτίστηκε μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών στη θέση του οθωμανικού χωριού Τσαρπαντί. Πρόκειται για έναν απομονωμένο λόφο που κατοικείται αδιάλειπτα από τα βάθη της αρχαιότητας και αποτελεί ιστορικά τον ιδανικό σταθμό σε κάθε ταξίδι από τη Δύση προς την Ανατολή και αντίστροφα.
Χάρη στην προνομιακή του θέση στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Καβάλας, με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο και το άνοιγμα ανάμεσα στη Θάσο και τη χερσόνησο του Άθω, ο χαρισματικός αυτός τόπος προσέλκυσε τους αρχαίους Θάσιους και Μακεδόνες και μετέπειτα τους Ρωμαίους, που εγκατέστησαν μάλιστα στη βόρεια πλευρά του λόφου. Ήταν ένας σημαντικός σταθμός που εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες της αρχαίας Via Egnatia. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα ο λόφος πρωτοκατοικήθηκε ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.
Από τον ίδιο λόφο πέρασαν και εγκαταστάθηκαν κατά σειρά Βυζαντινοί, Οθωμανοί και τελικά Καππαδόκες πρόσφυγες μέχρι την πρόσφατη ερήμωσή του, όταν και υπό τη διαχείριση της τοπικής Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης ξεκίνησε η προσπάθεια ανάδειξης και αναγέννησης του μαγικού αυτού μέρους ως ενός λαογραφικού χωριού-οικισμού.
Η αναστήλωση του οικισμού ξεκίνησε το 1996 σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές της κωμόπολης Gelveri της Καππαδοκίας, ενσωματώνοντας λεπτομέρειες και τεχνοτροπίες από παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της Καβάλας. Έτσι, διατηρήθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το εντυπωσιακό Καππαδοκικό τοπίο, αλλά και τα χωριά της μακεδονικής υπαίθρου (πέτρινα καλντερίμια, πλατεία, πυκνόφυλλα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια) με στόχο να γεφυρωθεί η σημαντική παράδοση και οι αναμνήσεις του παρελθόντος με τις σύγχρονες πολιτιστικές απαιτήσεις του εναλλακτικού τουρισμού.
Στο Ακόντισμα περίμενε τους μαθητές/τριες ο κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης , ο οποίος και ξενάγησε τα παιδιά τόσο στον οικισμό, όσο και στο Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται μέσα στη Ν. Καρβάλη. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το εργοστάσιο παραγωγής κουραμπιέδων "ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗ", όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και γνώρισαν από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής και φυσικά δοκίμασαν τα εξαίσια εδέσματα..
Η Διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια στάση στο κάμπινγκ Αλέξανδρος, όπου οι μαθητές/τριες ξεκουράστηκαν, έφαγαν και έπαιξαν δίπλα στη θάλασσα.
Η Διεύθυνση του σχολείου